Špinača

Danes bomo pripravili špinačno pito, njoke in špinačno lazanjo.
Mlada špinača

Mlada špinača

 

Pa se lotimo najprej špinačne pite iz krhkega testa in mehkega nadeva, ki se kar stopi v ustih.

Za krhko testo boste potrebovali: 200 gramov moke, 100 gramov masla, 1 jajce in ščepec soli.

Za nadev pa boste potrebovali: 250 gramov mlade špinače, 150 gramov sira, deciliter mleka, deciliter sladke smetane, 3 velike žlice kisle smetane, 2 jajci, sol, poper in muškatni orešček.

Najprej pripravimo testo. Moko presejte v posodo, solite, dodajte maslo in jajce. Vse skupaj zgnetite v krhko testo. Testo naj počiva pol ure v hladilniku. Vi pa si medtem pripravite nadev. Špinačo najprej operite, nato pa jo sesekljajte ali na dorbno narežite. V posodi segrejte žlico olja in na njem prepražite špinačo, samo toliko, da tekočina izpari. Odstavite in malo ohladite. Nato ji primešajte mleko, sladko in kislo smetaneo, nariban sir, jajci, sol, poper in muškatni orešček. Vse skupaj dobro premešaje, da dobite nadev za pito.

Pekač za pite premažite z maslom. Testo razvaljajte na velikost pekača in pekač obložite s testom. Testo pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj približno 10 minut. Nato ga vzemite iz pečice, obložite z nadevom iz špinače in pecite še približno pol ure. Pito razrežite in ponudite s kislo smetano in solato.

 

Lahko pa pripravite tudi čisto domače, špinačne njoke. Potrebovali boste: 250 gramov špinače, 250 gramov skute, 250 gramov pšeničnega zdroba, 2 jajci, 100 gramov parmezana, sol, poper in muškatni orešček. Špinačo najprej operite, nato jo blanširajte. To pomeni, da jo stresete v slan krop in kuhate približno minuto. Ko je špinača blanširana, jo dobro odcedite. Ko se ohladi, jo na drobno sesekljajte. Dodajte skuto, jajci, parmezan in polovico pšeničnega zdroba. Solite, poprajte in dodajte še muškatni orešček. Vse skupaj dobro pregnetite, tako, da dobite voljno testo. Lahko dodate tudi malo moke. Delovno površino potresite s pšeničnim zdrobom, potem pa iz dela mase med valjanjem po zdrobu oblikujte svaljek. Enako pripravite preostalo maso, nato pa svaljke zrežite na približno 2 centimetra debele koščke.
Njoke polagajte v krop, v katerem jih počasi kuhajte približno 3 minute. Ko njoki priplavajo na površje, pomeni, da so kuhani. Odlični so s stopljenim maslom in naribanim parmezanom.

 

Pa pripravimo še špinačno lazanjo. Potrebovali boste 250 gramov listov za lazanjo, špinačni nadev in bešamel.

Za nadev iz špinače boste potrebovali: 300 gramov špinače, 200 gramov skute, 2 jajci, malo kisle smetane, 2 stroka česna, sol, poper, peteršilj, muškatni orešček in 50 gramov naribanega parmezana. Špinačo operite in jo blanširajte. Ko se malo ohladi, jo sesekljajte. Doddajte ji skuto, kislo smetano, jajci, parmezan, sol, poper, muškatni orešček, sesekljan peteršilj in česen. Špinačni nadev je pripravljen.

Za bešamel si pripravite: 50 gramov masla, 2 žlici moke, pol litra mleka, sol, poper in muškatni orešček. Maslo razpustite v kozici, dodajte moko. Malo premešajte in zalijte z mlekom. Solite, poprajte in dodajte še muškatni orešček. Počasi mešajte in kuhajte na zmernem ognju. Ko se zgosti, je bešamel pripravljen. Sedaj nam presotane samo še zlaganje lazanje.

Pravokoten pekač namastite z maslom in naj položite plast listov za lazanjo. Nato sledi špinačni nadev in čezenj bešamel. Potem spet sledijo listi za lazanjo in tako naprej, dokler ne porabite vseh sestavin. Za zadnjo plast si prihranite bešamel. Lazanjo pecite približno 45 minut pri 185 stopinjah. Proti koncu jo potresite še z naribanim sirom in postavite nazaj v pečico še za par minut. Lazanja najbolj tekne s skledo domače zelene solate.