Marelice

Slastne in zdrave

Marelična pita s skuto

Za krhko testo boste potrebovali: 250 gramov moke, ščepec soli, jajce, 125 gramov masla in 2 žlici sladkorja. Iz vseh sestavin zgnetite testo, ki naj počiva v hladilniku najmanj pol ure.

Medtem se lotite nadeva, za katerega boste potrebovali: 350 gramov skute, lonček kisle smetane ali 150 gramov sira mascarpone, 120 gramov sladkorja, vanilij sladkor, 2 jajci in prašek za vanilijev puding. V posodi zmešajte skuto, kislo smetano, jajci sladkor, vanilij sladkor in na koncu še prašek za vanilijev puding.

Za pito boste potrebovali seveda tudi pol kilograma marelic, ki jih očistite in narežite na manjše koščke.

Pekač za pite dobro namastite z maslom. Testo razvaljajte in ga položite v pekač. Nadevajte ga s skutinim nadevom in po vrhu razporedite marelice. Pito pecite pri 185 stopinjah približno 45 minut.

 

Pa pripravimo še odlično marelično torto z grškim jogurtom.

Za biskvit boste potrebovali: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 žlico moke, 50 gramov mletih mandljev in malo pecilega praška.

Najprej stepite beljaka v trd sneg. Snegu dodajte sladkor in nato še rumenjaka. Na koncu na rahlo, najbolje s kuhalnico, zamešejte še moko s pecilnim praškom in mlete mandlje. Pekač za torte dobro namastite ali obložite s papirjem za peko. Testo vlijte na pekač in poravnajte. Biskvit pecite pri 180 stopinjah približno deset minut. Ko je pečen, ga ohladite.

Za nadev boste potrebovali: 2 grška jogurta, 300 mililitrov sladke smetane, 150 gramov sladkorja v prahu in 5 listov želatine.

Za marelični nadev pa boste potrebovali: 500 gramov očiščenih marelic, 1 deciliter vode, prašek za vanilijev puding in 150 gramov sladkorja.

Najprej pripravite marelični nadev. Marelice narežite na manjše koščke in jih spasirajte s paličnim mešalnikom. Dodajte sladkor in vodo ter zavrite. Posebej zmešajte prašek za vanilijev puding s sladkorjem. Vmešajte ga v vrelo kašo iz marelic ter ohladite. Medtem, ko se marelični žele hladi, pripravite še nadev iz grškega jogurta. Sladko smetano stepite, dodajte sladkor v prahu in grški jogurt. Na koncu vmešajte še želatino, ki ste jo prej namočili v hladni vodi in nato segreli. Polovico smetanovega nadeva prelijte po biskvitu. Ko je žele ohlajen, ga prelijte čez smetanov preliv. Na koncu naj bo še plast smetanovega nadeva.

Torto postavite v hladilnik vsaj za 6 ur. Ko boste odstarnili tortni obod, boste presenečeni, kako lepa bo torta, seveda pa tudi dobra.

 

Za konec pa pripravimo še jogurtovo pecivo z marelicami, ki je zelo hitro pripravljeno.

Potrebovali boste: 2 jajci, skodelico sladkorja, 2 skodelici moke, lonček navadnega jogurta, polovico pecilnega praška, deciliter olja in 10 marelic.

Z mešalnikom najprej stepite jajci s sladkorjem. Dodajte jogurt, moko s pecilnim praškom in olje. Marelice narežite na rezine in jih vmešajte v testo. Testo prelijte v pekač za torte, ki ste ga prej namstili z maslom.

Kolač pecite pol ure pri 180 stopinjah.

 

 

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Izgubljenčki | Izgubljeno / Najdeno
Kontakt | Kje smo | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Trženje | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2016 Radio Triglav