Mafini

Danes se bomo lotili peke angleških kolačkov – mafinov. To so majhni kolački, v ličnih košaricah, različnih okousov. Muffini so zelo dobri, pa še hitro so narejeni in z malo domišljije lahko iz njih naredimo, kar nam srce poželi. Ti majhni kolački, ki izvirajo iz Velike Britanije, so se najprej razširili v ZDA, nato pa začeli osvajati ves svet. Tudi pri nas so mafini zaradi hitre in preproste priprave vse bolj priljubljeni. Včasih so jih v Veliki Britaniji pripravljali iz kvašenega testa, danes pa je običajnejša priprava iz umešanega testa. Obstajata dve vrsti mafinov: angleški in ameriški. Razlika med njima je v sredstvu za vzhajanje – angleški vsebujejo kvas, ameriškim pa namesto kvasa dodajo pecilni prašek in sodo bikarbono. Druga razlika pa je v obliki, saj so angleški mafini bolj ploščati. Ameriški mafini so lahko sladki ali slani, tradicionalno pa jih postrežejo za zajtrk.

Klasične sestavine mafinov so: moka, sladkor, pecilni prašek ali soda bikarbona, jajca, maslo in mleko oziroma mlečni izdelki: jogurt, sladka ali kisla smetana. Za izboljšanje okusa dodajamo v mafine tudi lešnike, suho sadje, čokolado, vanilij sladkor, razne začimbe …

Obstaja nekaj trikov, s katerimi si pomagamo pri peki mafinov, saj se nam sicer lahko hitro ponesrečijo. Najlažje bo, če si pripravimo dve skledi za sestavine – eno za suhe sestavine, drugo pa mokre. Mokre sestavine prelijemo k suhim in zmes na hitro premešamo. Mase nikoli ne smemo preveč premešati, saj postanejo sicer mafini trdi in suhi. Ko je masa za mafine pripravljena, jo z žlico razporedimo v namaščene vdolbine pekača za mafine, vendar le do dveh tretjin, saj mora imeti masa dovolj prostora, da se podvoji.
Mafini so pečeni, ko podvojijo volumen. Pečenost preverimo tako, da jih prebodemo z zobotrebcem. Če so dovolj pečeni, bo izvlečeni zobotrebec čist, brez ostankov testa. Običajno so mafini pečeni po 20 ali 25 minutah pri 185 stopinjah Celzija.

Pripravimo lahko sladke in slane mafine. Sladki mafini so krasne sladice, slani mafini pa izvirni prigrizki. Sladke mafine, na primer čokoladne, lahko pripravijo tudi otroci.

Pa najprej pripravimo slastne čokoladne mafine. Zanje boste potrebovali: 200 gramov moke, 1 pecilni prašek, 200 mililitrov mleka, 50 gramov kakava, 2 jajci, vanilij sladkor in 80 gramov masla.

Moko, pecilni prašek, sladkor, vanilj sladkor in kakav dajte v posodo in premešajte. Posebej stepite dve jajci, dodajte mleko in stopljeno maslo. Na koncu na rahlo vmešajte še suhe sestavine. Premešajte, da nastane gladka masa.

Modelčke za mafine namastite z maslom ali oljem. Maso do polovice nadevajte v vdolbinice, nato pa v vsako vdolbinico dajte žličko čokoladnega namaza in pokrijte še s preostalo maso do roba modelčkov.

Pecite okrog 20 minut pri 185 stopinjah. Ko so mafini pečeni, jih prelijte s stopljenim čokoladnim oblivom in posujte z mrvicami ali kako drugače okrasite.

 

Pa pripravimo še slane mafine, ki spominjajo na pico, zato jim rečemo kar pica mafini. Za testo boste potrebovali: 400 gramov moke, pol pecilnega praška, sol, origano, 2 žlici sesekljanih paradižnikovih pelatov, 3 jajca, lonček jogurta in 3 žlice olivnega olja. Najprej zmešajte tekoče sestavine: jajca, jogurt, olje in pelate. V posebni posodi zmešajte suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol in origano. Tekoče in suhe sestavine zmešajte skupaj, da dobite gladko maso. Za nadev sesekljajte 100 gramov pečenega pršuta, naribajte 100 gramov sira edamca, lahko pa dodate tudi sesekljane vložene gobice.

Vse skupaj zmešajte s testom. Naložite v namaščene modelečke za muffine in po vrhu potresite s sirom. Pecite 20 do 25 minut na 180 stopinj.

 

Pa pripravimo še kokosove mafine, ki so prav posebni zato, ker imajo sočno sredico.

Za testo boste potrebovali: 200 gramov masla, 200 gramov sladkorja, 100 gramov čokolade za kuhanje, 200 gramov moke, ščepec soli in 4 jajca.

Za kokosov nadev boste potrebovali: 150 gramov kremnega sira, 100 gramov kokosove moke in 2 žlici sladkorja v prahu.

Najprej si pripravite kokosove kroglice. Zmešajte kremni sir, sladkor v prahu in kokosovo moko. Iz zmesi oblikujte 24 kroglic in jih postavite v hladilnik.

Pa se lotimo še testa. V kozici stopite čokolado, maslo in sladkor. Jajca penasto umešajte z vanilij sladkorjem. V jajca dodajte čokoladno zmes in na koncu počasi vmešajte še moko.

Modelčke za mafine obložite s papirnatimi košaricami. Do polovice jih napolnite s testom. V vsako vdolbinico dajte kokosovo kroglico in naložite še malo testa. Mafine pecite približno pol ure pri 185 stopinjah.

 

Pa za konec pripravimo še ene slane mafine, tokrat z bučkami. Zanje boste potrebovali: 200 gramov zelenih bučk, 200 gramov moke, pol pecilnega praška, 100 gramov sira, pol decilitra olja, jajce, lonček jogurta, sol in začimbe po želji.

Bučke operite in naribajte. Prav tako naribajte sir in ga zmešajte z bučkami.

Posebej zmešajte moko, pecilni prašek, sol in začimbe. Dodajte jajce, jogurt in olje. Na koncu dodajte še bučke s sirom in premešajte.

Zmes napolnite v namaščen pekač za mafine in jih pecite 25 minut pri 180 stopinjah.

Tina Troha

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Izgubljenčki | Izgubljeno / Najdeno
Kontakt | Kje smo | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Trženje | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2016 Radio Triglav