Riž

Danes bomo v Triglavski kuhalnici govorili o rižu. Poznamo dve vrsti riža, azijsko in afriško. Čeprav je rod riža razširjen po vsem svetu, so izvorno območje riža tropski in subtropski deli južne in jugovzhodne Azije in Afrika. Riž je vir več kot petine kalorij, ki jih zaužije človeštvo. Je enoletna rastlina in zraste med 1 in 1,8 m visoko, na ustreznih tleh pa lahko nekatere sorte zrastejo še višje. Za vzgojo je potrebno dosti vode in dela. Zelo je razširjen v deželah s ceneno delovno silo. Letna proizvodnja riža je na prelomu 21. stoletja znašala približno 600 milijonov ton in je prehitela proizvodnjo pšenice ter koruze. Od vseh žit vsebuje riž največ škroba 75 do 78 %, beljakovin ima 7 %, maščob 0,5% in rudninskih snovi 0,4%. Riž se uporablja za prehrano in v industrijske namene. V Industriji iz riževih zrn pridelujejo zdrob in škrob. Rižev škrob je po kakovosti najboljši in se uporablja tudi za izdelavo pudingov in pudrov v kozmetiki. Iz riža pa proizvajajo tudi špirit in alkoholne pijače, na primer riževo žganje, arakin riževo vino. V osnovi riž delimo na kratkozrnatega, okroglozrnatega in dolgozrnatega. Pod temi osnovnimi vrstami riža pa obstaja še kakih 8.000 podvrst riža, glede na podnebje in pogoje žetve. Poznamo basmati riž, lepljivi riž, polnozrnati riž, rdeči riž, japonski riž in še kakšna vrsta bi se našla. Riž je izredno pomemben v prehrani, saj iz njega lahko pripravimo glavne jedi, predjedi, pa naj bodo to hladne ali tople, velikokrat ga uporabimo kot prilogo , odlično pa se obnese tudi pri sladicah. Danes vam bomo zaupali štiri odlične recepte, v katerih lahko uporabite riž. Pripravili bomo solato z rižem, rižoto z rakci na kitajski način, riževo torto in rižev narastek.   Pa najprej pripravimo osvežilno solato z rižem. Zanjo boste potrebovali: 300 gramov riža, 1 pločevinko tune, pločevinko koruze in pol pločevinke graha, 2 manjša paradižnika, 1 papriko, polovico lončka kisle smetane, 2 žlici kisle smetane, kis, olje in sol. Riž skuhajte in ga prelijte z mrzlo vodo. Pazite, da se ne razkuha. V skledo za solato stresite riž. Paradižnik in papriko očistite in narežite na manjše koščke. Narezano zelenjavo dodajte v skledo z rižem. Odcedite koruzo in fižol in tudi to dodajte k rižu. Solite, dodajte kislo smetano in majonezo. Okisajte s kisom in oljem po želji. Solato lahko jeste samostojno ali kot prilogo na primer k paniranemu siru ali dunajskim zrezkom.   Pa pripravimo še rižoto, vendar ne klasično, ampak kitajsko različico. Za rižoto boste potrebovali: 300 gramov riža, 200 gramov zamrznjenih rakcev, pest graha, česen, korenje, por, 2 jajci, arašidovo olje, 3 žličke sojine omake, sol in poper. Riž najprej sperite pod toplo vode, da ne bo vseboval toliko škroba. Potem ga skuhajte. Korenček in por narežite na majše kolobarje. Na arašidovem olju prepražite česen, dodajte korenček, grah in por. Na koncu prepražite še rakce. V voku segrejte arašidovo olje in na njem na hitro prepražite riž in pačsi prilivajte razžvrkljani jajci. Primešajte še rakce in zelenjavo. Dodajte sojino omako, sol in poper ter malo vode. Na hitro še malo popražite in postrezite. Posujte s svežim porom, narezanim na kolobarje.     Pa naj bosta zadnja dva recepta sladka. Prvi naj bo za okusen rižev narastek. Zanj boste potrebovali: 300 gramov riža, 700 decilitrov mleka, ščepec soli, žlico masla, 4 jajca, limonino lupinico, 100 gramov sladkorja v prahu, vloženo sadje – na primer marelice, višnje ali breskve… Riž splaknite pod mrzlo vodo. Stresite ga v mleko, premešajte in solite. Ko zavre, ga premešajte in skuhajte. Ko je riž kuhan, vanj vmešajte maslo in ohladite. Ko je riž ohlajen, vanj dodajte rumenjake, naribano limonino lupinico, vanilijev sladkor in polovico sladkorja. Stepite trd sneg iz beljakov, med katerega vmešajte ostalo polovico sladkorja. Sneg vmešajte v riž. Na koncu dodajte še vloženo sadje. Pekač namažite z maslom in vanj stresite pripravljeno mešanico. Pecite približno 40 minut pri 180 stopinjah, da se lepo zlato zapeče. Pečen rižev narastek potresite s sladkorjem v prahu.   Ne boste verjeli, ampak z rižem se lahko pripravi tudi torta, ki jo bodo še posebej oboževali otroci, pa še zdrava je. Zanjo boste potrebovali: za masleno testo: 200 gramov maslenih keksov in 150 gramov masla. Za nadev: vrečko že pripravljenega mlečnega riža, pol litra mleka, 3 lističe želatine, 2 decilitra sladke smetane in kozarec višnjevega kompota. Za preliv: sok, ki vam je ostal od kompota in vrečko preliva za torte. Pa se lotimo priprave: maslene kekse dajte v plastično vrečko in jih zdrobite z valjarjem. V kozici stopite maslo in ga dodajte zmletim keksom in dobro premešaje. Piškotno maso dajte v model za torte in jo razporedite po dnu, nato pa postavite na hladno. Mlečni riž pripravite po navodilih iz vrečke in počakajte, da se ohladi. Medtem stepite sladko smetano in odcedite višnje. Višnjev sok prihranite za preliv. Lističe želatine namočite v hladni vodi in počakajte, da nabreknejo. Pripravljen mlečni riž zmešajte s sladko smetano in dodajte stopljeno želatino. Dobro premešajte in dodaje še odcejene višnje. Torto postavite za najmanj eno uro v hladilnik. Medtem pa se lotite preliva. Preliv za torto pripravite po navodilih skupaj z višnjevim sokom in ga počasi prelijteo po torti. Torto ponovno postavite v hladilnik za dve uri. To je bilo vse v današnji Triglavski kuhalnici, ki jo je pripravila Tina Troha. Upam, da ste dobili kakšno dobro idejo in boste tudi vi pripravili kakšno riževo dobroto. Želimo vam lep dan in dober tek.   Tina Troha