Čokolada!

Se vam cedijo sline?

Pa se lotimo najprej domače čokolade, ki vedno uspe, okus pa je boljši od katerekoli kupljene.

Zanjo boste potrebovali: 180 mililitrov vode, 800 gramov sladkorja, vanilij sladkor, 220 gramov masla, 500 gramov mleka v prahu in 200 gramov čokolade v prahu. V posodo vlijte vodo, dodajte sladkor, vanilij sladkor in maslo in kuhajte toliko časa, da se raztopita sladkor in maslo in nastanejo pene. Medtem v večji posodi zmešajte mleko v prahu in čokolado, nato vrelo zmes vlijte na suhe sestavine in hitro mešajte, da se ne naredijo grudice. Ko je zmes gladka, prelijte čokolado v pekač in postavite za nekaj ur na hladno, da se strdi. Narežite na poljubne kocke. Čokolado lahko oplemenitite tudi s praženimi lešniki, pistacijami, rozinami, suhimi brusnicami, skratka, kar imate najraje.

V teh vročih, poletnih dnevih nas bo osvežila prava ameriška sirova torta z belo čokolado in jagodami. Za piškotno podlago boste potrebovali: 200 gramov maslenih piškotov in 100 gramov masla. Najprej pripravite podlago, tako, da piškote najprej zdrobite. To lahko naredite tudi z valjarjem. Maslo stopite in ga prelijte čez piškotne drobtine. Vse skupaj zmešajte, tako, da nastanejo maslene drobtine, ki jih lahko zlahka stisnete skupaj. Razporedite jih po dnu tortnega modela.

Za jagodni preliv boste potrebovali: 300 gramov jagod, 3 žlice sladkorja, 1 žlico škrobne moke in malo vode. Jagode operite in narežite na manjše kose. Dajte jih v posodo, dodajte sladkor in malo vode in počakajte, da zavre. Posebej zmešajte žlico škrobne moke z vodo in kot puding vmešajte v vrelo jagodno kašo. malo pokuhajte, da se preliv zgosti.

Sedaj pa nam preostane še sirni nadev. Zanj si pripravite: lonček sirnega namaza, 250 gramov sira mascarpone, pol lončka navadnega jogurta, 100 gramov sladkorja, 150 gramov bele čokolade in polovico zavojčka praška za vanilijev puding. Belo čokolado raztopite nad paro. Jajca penasto umešajte s sladkorjem, nato dodajte sirni namaz, sir mascarpone, jogurt in prašek za puding, Čisto na koncu počasi vmešajte še stopljeno čokolado. Sirni nadev vlijte na piškotno podlago. Po vrhu razporedite jagodni nadev in ga počasi z žlico potegnite tudi v notranjost torte, tako, da bo nastal marmoriran vzorec. Torto pecite pri 170 stopinjah približno 45 minut.

 

Za konec pa se lotimo še najbolj čokoladnih mafinov vseh časov. Zanje boste potrebovali: 200 gramov moke, 1 pecilni prašek, 200 mililitrov mleka, 50 gramov kakava, 2 jajci, vanilij sladkor in 80 gramov masla. Poleg tega pa še 12 žlic čokoladnega namaza in čokoladni obliv po želji.

Moko, pecilni prašek, sladkor, vanilj sladkor in kakav dajte v posodo in premešajte. Posebej stepite dve jajci, dodajte mleko in stopljeno maslo. Na koncu na rahlo vmešajte še suhe sestavine. Premešajte, da nastane gladka masa.

Modelčke za mafine namastite z maslom ali oljem. Maso do polovice nadevajte v vdolbinice, nato pa v vsako vdolbinico dajte žličko čokoladnega namaza in pokrijte še s preostalo maso do roba modelčkov.

Pecite okrog 20 minut pri 185 stopinjah. Ko so mafini pečeni, jih prelijte s stopljenim čokoladnim oblivom in posujte z mrvicami ali kako drugače okrasite.