Ajda

Narastek iz ajdove kaše s suhimi slivami, ajdove palačinke z orehi in ajdovi krapi s skuto
Ključne besede:
   ajda   kaša
Ajda

Ajda

Pa se lotimo najprej narastka iz ajdove kaše s suhimi slivami. Zanj boste potrebovali: 200 gramov ajdove kaše, 3 decilitre mleka, 3 decilitre vode, ščepec soli, 300 gramov skute, pol lončka kisle smetane, 2 jajci, 4 žlice sladkorja, vanilij sladkor, cimet in pest suhih sliv.

V posodo dajte mleko in vodo ter solite. Ko zavre, dodajte ajdovo kašo. Kuhajte jo približno 20 minut. Kaša ne sme biti popolnoma kuhana, saj se bo potem pekla še v pečici. Odstavite in počakajte, da se malo ohladi.

Medtem v posodi zmešajte skuto, kislo smetano, jajci, sladkor, vanilij sladkor in cimet. Na koncu dodajte še suhe slive. Namesto suhih sliv lahko dodate tudi rozine, brusnice ali katero drugo suho sadje. Ajdovo kašo dodajte skutni zmesi in dobro premešajte. Pekač za narastke dobro namastite z maslom in vanj vlijte zmes za narastek. Narastek pecite približno pol ure pri 185 stopinjah. Narastek je lahko odlična večerja, prav tako pa se bo prilegel kot brezmesno kosilo.

 

Iz ajdove moke lahko pripravimo odlične palačinke. Za testo boste potrebovali: 200 gramov ajdove moke, 50 gramov bele moke, 1 jajce, 250 mililitrov vode, 250 mililitrov mleka, ščepec soli in polovico pecilnega praška. Vse sestavine skupaj zmešajte v testo za palačinke. Testo pustite počivati eno uro, še bolje več. Potem specite palačinke. Nadevajte jih z orehovim nadevom, za katerega boste potrebovali: 100 gramov mletih orehov, 2 žlici sladkorja, 2 decilitra sladke smetane in malo ruma. Sladko smetano zavrite in z njo prelijte orehe. Dodajte sladkor in rum. Palačinke premažite z orehovim nadevom, prelijte s stopljeno čokolado in posujte s sladkorjem v prahu.

 

Pa pripravimo še ajdove krape s skuto. Za testo boste potrebovali: 400 gramov ajdove moke, 100 gramov bele moke, sol, pol litra vrele vode in 2 žlici kisle smetane. Ajdovo moko presejte v posodo in prelijte s slanim kropom. Dobro premešajte in ohladite. Ko je moka ohlajena, dodajte kislo smetano in navadno moko. Zamesite testo. Če je preredko, mu nujno dodajte belo moko. Testo naj počiva najmanj pol ure, medtem pa lahko pripravite nadev, za katerega boste potrebovali: 400 gramov skute, lonček kisle smetane, 2 pesti kuhane prosene kaše, 2 jajci in ščepec soli.

Beljaka stepite v trd sneg. Skuto, kislo smetano, sol, rumenjaka in proseno kašo zmešajte. Na koncu na rahlo umešajte še sneg beljakov.

Testo razvaljajte na pol centimetra debelo. Zrežite ga na kvadrate 10 krat 10 centimetrov. Na eno polovico z žlico nadevajte nadev. Testo prepognite čez in z vilico pritisnite robove. Tako boste dobili žepke ali krape. Lahko pa namesto kvadratov izrežete kroge s kozarcem in boste dobili polkroge. Krape kuhajte v vreli, slani vodi približno 15 minut. Ko bodo priplavali na površje, so kuhani. Najboljši so zabeljeni z ocvirki.

 

 

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Izgubljenčki | Izgubljeno / Najdeno
Kontakt | Kje smo | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Trženje | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2016 Radio Triglav