Sladkarije

domači bonboni
Sadni žele bonboni Sestavine: 350 g poljubnega sadja (jaz sem izbrala zamrznjene gozdne sadeže) 1 paketek in pol želatine v lističih (9 lističev) 5 jedilnih žlic agavinega sirupa silikonski modelček   Želatino namočite v hladno vodo in počakajte, da nabrekne. Sadje spasirajte v multipraktiku, dodajte agavin sirup in nastali sadni sok precedite skozi cedilo, da dobite gladko tekočino, brez kakršnihkoli koščic. Sadni sok segrejte in vanj vmešajte nabreklo želatino, ki jo predhodno ožamete. Premešajte. V modelčke nalijte sadni sok in jih za 24 ur pustite v hladilniku. Sadni žele bombončki so nared, nam je na eni spletnih strani  avtorica knjižne uspešnice Zdrava Prehrana za Nosečke. ------------- Domače karamele MASA: 1/2 kg sladkorja 1 čajna žlička masla 1,5 dcl sladke smetane. Postopek priprave: Polovico sladkorja stresemo v ponev in zlatorumeno zapečemo, zmanjšamo ogenj in vmešamo ostal sladkor in mešamo dokler masa ne postane gladka in lepe rumeno rjave barve, nato dodamo maslo in smetano.Maso mešamo nad ognjem dokler se lepo ne zgosti. Nato maso vlijemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in jo lepo razporedimo da je enakomerno namazana čez cel pekač, pustimo stati čez noč, nato jih narežemo na kocke ali po želji in zavijemo v celofan. Lahko pa med maso dodate 10 dag fino mletih orehov, ali 10 dag čokolade ali kakava, ali arome po okusu, kot naprimer amareto ali rum. Te dodatke vmešate med maso istočasno s smetano in maslom.   Gumijasti bombon Coca-Cola: Sestavine: 500 ml plastenka Coca-Cole 60 g želatine v prahu škarje lepilni trak Postopek priprave:V Coca-Colo vmešamo želatino v prahu, dobro premešamo in pokuhamo. Vmes za modelček pripravimo plastenko. Naredimo ”carski rez”, zarezo zakrpamo z lepilnim trakom in vanjo skozi lijak zlijemo Coca-Colo, pomešano z želatino. Zapremo s pokrovčkom. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik. Ko se strdi, z olfanožem le še odstranimo plastenko. Pa dober tek!   Medene teblete Sestavine: Medene tablete lahko pripravimo iz skodelice rjavega sladkorja in pol skodelice vode. Postopek priprave: Vodo in sladkor vlijte v posodo, dobro premešajte in postavite na štedilnik. Ko mešanica začne vreti, jo spet premešajte, zmanjšajte ogenj in pustite vreti še 15 do 20 minut. Mešanico nato ohladite na sobno temperaturo in vanjo vmešajte žlico sveže stisnjenega limoninega soka, žlico medu, po želji pa še cimet, mlete klinčke ali nariban ingver. Še toplo mešanco nato v obliki krogov – bonbonov – pokapajte na peki papir. Bonbone za konec, da se ne sprimejo skupaj, še posipajte s sladkorjem v prahu.   Na podoben način lahko izdelate tudi domače zeliščne bonbone, ki bodo okrepili imunski sistem ter pomagali odpraviti kašelj ali boleče grlo. Postopek je podoben prej opisanemu, le da v vrelo vodo s sladkorjem dodamo še zelišča, denimo timijan, poprovo meto, evkalipt, lučnik ali pa zeliščni čaj.